September 25, 2022Nismo uspjeli obraditi vaš zahtjev. Molimo pokušajte ponovo kasnije. Ako i dalje imate ovaj problem, obratite se customerservice@slackinc.com.

Dugo se raspravljalo o tome koja dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata – konkretno, mediteranska naspram ketogene – nudi najveće zdravstvene prednosti za pacijente s predijabetesom i dijabetesom tipa 2, ali randomizirana studija mogla bi dati odgovor.

Istraživači sa Sveučilišta Stanford otkrili su da su oba režima poboljšala kontrolu glukoze u krvi – primarni nalaz studije – i oba su dovela do sličnog gubitka težine kod sudionika. Međutim, za razliku od Mediteranska prehranaMeđutim, keto dovodi do visokih razina lošeg kolesterola, nedostaje mu esencijalnih nutrijenata i teško ga je održavati tijekom vremena, što daje prednost mediteranskoj prehrani.Dijabetes i voće 2019
Istraživači su otkrili da su mediteranska prehrana i ketogena dijeta poboljšale kontrolu glukoze u krvi kod sudionika s predijabetesom ili dijabetesom, ali je mediteranska prehrana imala nekoliko prednosti u ovoj populaciji. Izvor: Adobe Stock

Christopher Gardner, dr. sc.Znanstvenik za prehranu sa Stanforda i njegovi kolege proveli su randomiziranu studiju na 33 odrasle osobe s predijabetesom ili dijabetesom tipa 2 koje su slijedile i mediteransku prehranu i keto dijeta Za 12 tjedana nasumičnim redoslijedom. Obje dijete uključuju povrće bez škroba i izbjegavaju dodane šećere i rafinirane žitarice, ali postoje tri glavne razlike između njih: mediteranska prehrana uključuje mahunarke, voće i cjelovite žitarice, dok keto ne uključuje.

Rezultati su pokazali da su se vrijednosti HbA1c poboljšale nakon početne vrijednosti u oba režima, a razine se među njima nisu razlikovale. Keto dijeta imala je veće smanjenje triglicerida nego mediteranska prehrana (postotne promjene, -16% naspram -5%), ali je LDL kolesterol bio viši za one na keto dijeti (postotna promjena). , +10% naspram 5% ) istraživači su rekli da se potencijalna šteta od viših razina LDL-a povezanih s keto dijetom ne može isključiti.

Dijete su također imale slične rezultate za gubitak težine (8% na keto dijeti u odnosu na 7% na mediteranskoj dijeti). HDL kolesterol porastao je za 11% na ketogenoj dijeti u usporedbi sa 7% na mediteranskoj dijeti.

Rezultati su također pokazali da su oni koji su slijedili keto dijetu imali manje vlakana i tri esencijalna hranjiva: folnu kiselinu, vitamin C i magnezij.

“Ove potencijalne štete vjerojatno se odnose na izbjegavanje zdravih mahunarki, voća i cjelovitih žitarica.” [keto diet]i entuzijazam za izbjegavanje ovih skupina hrane, što dosljedno preporučuju nacionalne i međunarodne organizacije za javno zdravstvo”, napisali su istraživači.

Osim toga, u 12. tjednu veća je vjerojatnost da će se sudionici pridržavati mediteranske dijete nego keto dijete, što ukazuje da je mediteranska prehrana održivija.

Istraživači primjećuju da su visoki LDL kolesterol, nizak unos vlakana i nedostaci hranjivih tvari povezani s keto dijetom “alarmantni”, ali da su potrebne dugoročne studije kako bi se u potpunosti razumjeli klinički učinci.

“Zajedno, ovi usporedni rezultati ne podupiru dovoljnu korist koja bi opravdala izbjegavanje mahunarki, cjelovitog voća i zdravih cjelovitih žitarica za postizanje metaboličke ketoze”, rekli su istraživači. Međutim, “u kliničkom okruženju, pacijente treba podržati u odabiru prehrambenog obrasca koji najbolje odgovara njihovim potrebama i preferencijama. Manji bi naglasak trebao biti na promicanju određenog pristupa prehrani kao najboljeg; umjesto toga, kliničari bi trebali omogućiti pacijentima da donesu informiranu odluku kako bi im pomogli da odredimo najprikladniji pristup za njih.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.